Całkiem możliwe, że naturalne sery wędzone po raz pierwszy powstały przypadkowo setki lat temu w małym domu z kominkiem opalanym drewnem. Kominek ten utrzymywał ciepło w domu i służył również do podgrzewania mleka podczas procesu produkcji sera. Podczas gdy ser był przechowywany na półkach lub w szafkach przed spożyciem, ciągły dym z ognia nadawał serowi wędzony smak.
W dzisiejszych czasach wiele rodzajów serów jak sery górskie wędzone, sery góralskie naturalne, czy naturalne sery wędzone jest wytwarzanych u palaczy, a nie przy otwartym ogniu. Palacze unoszą dym nad kółkami sera, gdy te powolnie starzeją się na stojakach. Niektórzy serowarze używają małych palaczy. Inni, takie jak nasza firma, budują specjalne, naturalne wędzarnie, które mogą pomieścić większe ilości sera.
Bez wątpliwości królem serów góralskich jest oscypek. Metody jego produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie i stanowią swoiste dziedzictwo Podhala.
Jako doświadczony producent serów góralskich doskonale zdajemy sobie sprawę z tego ile naturalne sery wędzone, sery góralskie naturalne oraz sery górskie wędzone wymagają czasu i pracy.