Serki Marforki

Wołosi oprócz Podhala zasiedlili też Beskid Śląski, a ich największe skupisko było w tzw. Trójwsi – Koniakowie, Istebnej i w Jaworzynce. W niedalekich Bażanowicach, w 85 letniej mleczarni w tak zwanej kolebce sera Ementalskiego w Polsce nawiązano do tej tradycji i od 15 lat Firma MARFOR produkuje swoje wyroby pod nazwą Serki Marforki, które w większości nawiązują kształtem do redykołek. Ale jak wspomniano na wstępie – masa parzona posiada niepowtarzalne właściwości plastyczne- dlatego przy małej i ręcznej produkcji pokuszono się o stworzenie własnych wzorów, np. Cieszynianki , która odzwierciedla endemiczną roślinę, tak charakterystyczną dla Ziemi Cieszyńskiej, jak dziewięćsił, czy szarotka dla Podhala.

Naszym hasłem przewodnim to „ NATURALNE PRODUKTY TRADYCYJNY I ORGINALNY SMAK „ . Ważną informacją jest też to iż przez lata w trakcie produkcji z informacji rynkowej jako jedyni utrzymaliśmy tradycyjną formę wytwarzania naszych produktów co procentuje jego wyjątkowym, niepowtarzalnym , niezmiennym smakiem i jakością oraz markom na rynku . W trakcie tego typu produkcji potrafiliśmy dostosować się do wymagań Państw Unii Europejskiej wdrożyliśmy Zakładowy System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli itp. co pozwoliło nam uzyskać różne Certyfikaty Jakości naszych produktów.